Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Yenidoğan Bebeğin İlk Dışkılaması

Yenidoğan Bebeğin İdrar ve Dışkılaması/Alt Değiştirilmesi

Doğumdan sonra ilk 3 gün bebeğin dışkısı mekonyum adını verdiğimiz, yumuşak, kahverengi-yeşil şekilsiz bir yapıdadır. Bu ilk bağırsak içeriğini; sümüksü salgılar, dökülen bağırsak hücreleri ve amniyon sıvısıyla yutulmuş olan, bebeğin dökülmüş cilt hücreleri, saçları, vücut tüyleri oluşturur. Anne karnındayken ve doğumdan birkaç saat sonra bu dışkı sterilken daha sonra mikroplar içeri girer.

Doğum sonrası dışkı ve idrar yapılması, sindirim sistemi ve idrar sistemlerinin açık olduğunu ve normal çalıştığını gösterir. Yeni doğan bebeklerin % 90 ı ilk 24 saatte kalanı da 36 saate kadar mekonyum çıkarır. Dışkılama hala olmadıysa, makatın kapalı olması ya da idrar kanallarında tıkanıklık gibi doğumsal bir kusuru düşündürür.

Bazen da bebek anne karnında mekonyum yapabilir. Bebeğin doğunca ciddi solunum sıkıntısına sebep olabileceği için, zamanında fark edilmeli ve doğar doğmaz akciğerlerine çekmemesi sağlanmalıdır.

Doğumdan 3- 4 gün sonra sütle beslenmeye bağlı olarak, ilk dışkı yerini, kendi karakteristik kokusu ve açık sarı rengi olan, şekilli dışkıya bırakır.