Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

 

Embriyolojik olarak meme dokusu anne karnındaki bebekte, göğüs ön duvarında ve yan tarafında çok sayıda tomurcuk şeklinde gelişir. Zamanla bu tomurcukların çoğu yok olarak, sadece ön göğüs kısmındaki 2 tanesi meme dokusunu oluşturmak üzere kalır. Bazen bu tomurcukların hepsi kaybolmayarak, koltuk altı veya başka bir bölgede, aksesuar meme dokusu olarak kalır ve hormonal etkiyle normal meme dokusu gibi büyür. Bu aksesuar meme dokuları genelde cerrahi yolla çıkarılır.

Memeleri oluşturacak bu iki meme tomurcuğu, gebeliğin ortasında büyüme ve bölünmeye başlar ve dallanarak erişkin meme dokusundaki 15- 25 süt kanalını oluşturur. Daha sonra bu ağaç şeklindeki kanal sistemi süt kesecikleriyle sonlanır. Bu keselerin iç kısmı süt yapımınısağlayan salgı hücreleri, dışta ise kasılarak, sütün ilerletilmesini sağlayan özelleşmiş kas hücreleriyle çevrilir.

 

Kız çocukta, O ana kadar sessiz duran memelerde, ergenlik döneminde, artan östrojen hormonu etkisiyle, memelerde büyümebaşlar. Östrojene cevap, büyüme, meme kanallarının gelişmesi ve yağ depolanması şeklindedir.

Gebelik döneminde artan östrojen ve progesteron ve prolaktin etkisiyle büyüme artar ve süt kanallarında süt üretimi yapımı başlar. Ancak, yine bu hormonların engellemesiyle, süt salınımı olmaz. Doğumda bebek çıkınca da, bu hormonlar kandan çekilir ve süt salınımı başlar. Beyinden salgılanan oksitosin hormonu da keselerin etrafındaki kaslarda kasılma yaparak, hazırlanmış olan sütü meme kanalında ileterek, dışarı verir. Oksitosin uyarımını yapan en önemli faktör, bebeğin emmesidir. Hatta bebeğin ağlaması bile buna neden olabilir.