Biyolojik açıdan bakıldığında, döllenme yaşamın başlangıcı kabul edilir. Döllenme; adet döngüsünün ortalama 14. Gününde yumurtlamayı takip eden birkaç saat içinde, kadının tüplerinde erkek üreme hücresi spermle, kadın üreme hücresi yumurtanın birleşmesidir. Yumurtlamadan en geç 12-24 saat sonrasına kadar, eğer eşinizin meni sıvısında bulunan ortalama 250 milyon spermden bir tanesi, tüm vajina ve rahimden oluşan zorlu parkuru kat edip, tüplere ulaşıp, yumurtanın set kabuğunu delmeyi başarırsa döllenme gerçekleşebilecek.
Yumurtaya doğru olan bu 10 saatlik seyahatte ortalama 400 tane sperm yumurtaya ulaşmayı başaracak ve bunlardan sadece bir tanesi kalın dış kabuğu geçebilecek ve bu geçiş ortalama 20 dk sürecek.
Spermin yumurta hücresi içine girmesi sonrası ortalama 10-30 saatte sperm çekirdeği ile yumurta çekirdeği taşıdıkları ve yarılanmış halde olan genetik materyallerini birleştirmek üzere kaynaşacaklar.
Döllenme, spermin yumurtanın kabuğuna ulaşmasıyla başlayıp, sperm ve yumurtadan gelen, 23 tane, 2 yarı kromozom takımının birleşip yeni bireyin 46 tane (23 çift) tam kromozom takımını oluşturmasıyla sona erer. Sonuç; insan bedeninin ilk hücresi olan zigot olarak adlandırdığımız tek hücreli embryodur. Mucize başlıyor…
Eğer döllemeyi başaran kahraman hücre eşey kromozomu olarak X kromozomunu taşıyorsa bebeğiniz kız, Y kromozomunu taşıyorsa bebeğiniz erkek olacak. Bebeğin cinsiyetinin oluşumu
Zigot hala yumurtanın sert kabuğuna sahiptir. Bu ilk halimiz, tüm genetik özelliklerimizi taşıyan, bizi eşsiz bir birey yapan 23 çift kromozom orijinal kopyamızı taşımaktadır.
Kromozomlar, DNA denen molekülün çok sıkı bir şekilde paketlenmiş halidir. Ve DNA molekülü, bu tek hücrenin erişkin olabilmesi için gerekli tüm bilgiyi taşımaktadır.
Bu yeni bireyin(zigot) ilk tam takım kromozomları döllenmeden 24-30 saat sonra ilk hücre bölünmesini gerçekleştirebilmek için kendisini eşler, bir kopyasını yapar.
Bu ilk bölünmeden sonra ortaya çıkan iki yeni hücre de daha sonra bölünerek 4 hücreli halimizi oluşturur ve bu katlanarak, 8, 16, 32 hücre oluşturmak üzere mitoz bölünme şeklinde devam eder. Bu ilk günlerde embryo boyut olarak çok büyümez çünkü oluşan hücreler hala küçüktür ve az hacimde daha sıkı paketlenmiştir. Bu arada DNA da kendini inanılmaz bir hızda kopyalamaya devam etmektedir.
Hücreler bir yandan katlanarak çoğalmaya devam ederken, tüpler iç tabakada bulunan tüycükler ve kasılma hareketleriyle bu hücre yığınını rahme doğru ilerletmektedir. 2. Günde yumurta etrafındaki hücreler yok olur ama dış kabuk hala embryoyu korumaya devam etmekte ve yol üzerinde, rahme ulaşmadan, yanlışlıkla tüpte yuvalanmasını engellemektedir. Dış gebelik
Döllenmeden 3 gün sonra, embryo hala tüptedir ve 12-16 hücreli bir top şeklindedir. (morula)
Döllenmeden 4 gün sonra, bu hücre topu, tüpteki yorucu seyahatini tamamlayarak, rahme ulaşır. Bu sırada hücre topu içerisinde hücreler bir tarafa toplanarak, içi sıvı dolu bir kese halini alır. (blastocyst)