Her ne kadar anne karnındaki bebek, 37 haftada prematüriteyi tamamlamış ve zamanında doğum vaktine gelmiş olsa da tıbbi bir gereklilik sebebiyle sezaryen gerektiğinde, sezaryenin hangi haftada yapılması gerektiği yıllardır tartışılan bir konudur. Birçok anne adayı da kendilerine gebeliğin başında verilen tarih olan muhtemel doğum tarihini esas alarak bebeğin o vakti beklemesi gerektiğini düşündüğünden sezaryenin de o haftada olması gerektiğine inanırlar. Bu doğru bir düşünce olsa da tıbbi bir gereklilikle planlı sezaryen söz konusu olduğunda, planlamanın önceden yapılması hem doğum yapılacak hastanenin hem de ekibin daha organize olması yönünden önemlidir. Bu nedenle tüm dünyada artık planlı sezaryen zamanı 39. gebelik haftası olarak kabul edilmektedir. En uygun zaman da 39 hafta 0 gün civarıdır. O nedenle doktorunuz size bu hesaplamaya göre randevu verecektir. Planlanan ve randevu verilen tarihten önce doğumun başlaması, suyun gelmesi gibi durumlarda ise yine aynı merkezde daha erken sezaryene alınırsınız.
Sezaryen için tıbbi bir gereklilik olmadığında da anne adayı sezaryen talep edebilir. Bunun nedeni doğum korkusu olabilir. Bu karar da psikolojik bir tıbbi gerekliliktir ve kadının kendi bedeni üzerindeki tasarrufudur. Anne adayı, kafasındaki her soruya yeterli cevabı alıp, bilinçlendirildikten sonra, doktoruyla beraber kararını vermelidir.
Sezaryen bir ameliyat olduğu için her cerrahide görülebilecek ekstra riskleri taşır. Daha uzun hastanede kalış süresi ve ayağa kalkma, günlük yaşama dönme süresi gerektirir.
Bununla beraber, sonraki her sezaryende cerrahi riskler artar ve özellikle çok sayıda çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde bu durumun da değerlendirilmesi gerekir.
Bunun yanında, sezaryen ameliyatları sonrası bir süre gebelik istenmez.