Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Üriner sistem, gebelikte, çok fazla değişimin görüldüğü bir sistemdir. Böbrekler, yaklaşık 1.5 cm olmak üzere boyut artışı gösterir.

Gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren, kalpten böbreklere giden kan akımı artar ve böbreğin kanı süzme hızı yaklaşık % 50 artar. Bunun sebebi, plasenta bebeğin aynı zamanda böbreği görevini üstlendiği için, anne akanında temizlenmesini gereken artık maddelerin artmasıdır. Süzme hızında artış, kan kreatinin ve üre değerlerinin çok düşmesine neden olur.

Üriner sistem organları, böbrekler ve mesane

Gün içerisinde özellikle bacaklarda olmak üzere vücutta ödem tarzında göllenen sıvı, gece uyurken yan yatılmasıyla tekrar dolaşıma girer ve böbreklerden atılır. Bu durum, geceleri sık idrara çıkmayı beraberinde getirir ve tuvalet ziyaretlerinizi artırır.

İdrar testi sonuçlarınız de gebelikte değişir. Normalde görülmeyen glukoz, idrarda izlenebilir. Bu her ne kadar gebelikte normal olsa da başka bulgular da varsa diyabet atlanmamalıdır. İdrarda protein atılımı ise idrar testine yansıyacak düzeyde olmadığı için gerçekleşmez. 24 saatlik toplanan idrarda ise atılım günlük ortalama 115 mg dır. 300 mg ın üstüne çıkması, tansiyon yüksekliği ile beraber idrardan protein atılımını gösterir ve gebelik zehirlenmesinin bir bulgusudur.

İdrarda kan görülmesi de gebelikte normal değildir ve idrar yollarıyla ilgili bir sorunu gösterir. Bunun istisnası zor doğumlardır. İdrar kanalları ve mesane, zor doğumlarda yaralanabildiği için idrarda kana rastlanabilir.

12. gebelik haftasından sonra rahim artık leğen kemiğinin dışın çıkmaya başlar. Büyürken de, idrarı böbreklerden mesaneye taşıyan kanallara yaslanarak baskı yapar ve bu kanalların genişlemesine neden olur. Hidronefroz ve hidroüreter olarak adlandırılan bu durum gebelikte normaldir. Doğum sonrası 2-8 haftada da eski haline döner.

Yine gebelikte sık rastlanan bir durum da idrar kaçırmadır. Su gelmesi şikâyetiyle başvuran kadınların büyük bir çoğunluğunda, idrar kaçırıldığı ve bunun su gelmesi olmadığı saptanır.

Gebeliğin sonlarına doğru, bebeğin önde gelen kısmının mesaneye yaptığı bası sonucu, mesanenin dolaşımı bozularak, ödem oluşur ve enfeksiyona yatkınlığı artar. İdrar kanallarının genişlemesi sonucu idrarın tam boşaltılamaması ve mesane dolaşımının bozulması gebelikte artan idrar yolu enfeksiyonlarının sebebidir.