Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Gebelikte annede hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu artarak, ortalama 10 katına çıkar.  Prolaktinin görevi emzirme için süt yapımını sağlamaktır. Gebelikte süt kanallarının gelişmesi, büyümesi ve doğumdan sonra da süt yapımını sağlar. Gebelikte meme dokusu değişiklikleri

Tiroit bezinde, gebelikte çok hafif miktarda artış olsa da, büyüme yani guatr, gebelikte normal bir durum değildir ve incelenmesi gerekir. 

Tiroit ultrasonu yapılırken

Bir değişiklik de, gebelikte, kanda total tiroit hormonlarının artmasıdır. Bunun sebebi, tiroit hormonlarını kanda taşıyan proteinin artmasıdır. Serbest olan tiroit hormonlarıysa, değişme göstermediği için, gebelikte, serbest kısmın değerlendirilmesi gerekir. Bunlar kanda bakılan serbest T3 ve serbest T4 değerleridir. Aynı şekilde, gebeliğin ilk 3 ayında TSH düzeylerinde azalma izlenebilir. Bu yanlışlıkla, tiroit bezinin fazla çalışması şeklinde değerlendirilmemelidir. hCG adlı hormonun artışına bağlı olarak gelişen bu durum, 13-14 haftadan sonra düzelir.

Anne adayının bazal metabolizma hızı gebelikte, ortalama %25 oranında artar.

Bebek 10. Haftadan sonra kendi tiroit hormonunu yapmaya başlar. Ama ilk 3 ay annenin tiroit hormonlarını kullanır. Kendi tiroit bezi çalışmaya başlayınca da, ilginç bir şekilde plasenta annenin tiroit hormonlarının geçişine izin vermez.

Gebelikte böbreklerin süzme hızı artıp, kalsiyum atılımı artar. Bebeğin artan kalsiyum ihtiyacı da eklenince, kalsiyum sıkıntısı gelişir. Bu sebeple, gebelikte kalsiyum düzeyini ayarlamak üzere, paratiroid hormon artar.