Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Burun kanaması gebelikte sık gördüğümüz bir durumdur. Gebelikte artan vücut ısısını azaltmak için, özellikle cilt ve mukozalardaki kılcal damarlarda genişleme olur. Artan kan basıncının da etkisiyle bu nazik damarlar kanamaya meyilli olur. Burun içindeki kılcal damarlar en çok etkilenenlerdir. Sevimsiz bir durum olsa da gebelikte burun kanaması, önem arz etmez.

SEBEPLERİ;

Özellikle, soğuk algınlığı, sinüzit ve alerjik durumlarda burun kanaması daha fazla görülür. Yine burun mukozanızda kurumaya yol açan soğuk hava ve klimalı ortamlar burun kanamasına zemin hazırlar. Bununla beraber, kan basıncı yüksekliği, pıhtılaşma bozuklukları gibi altta yatabilecek önemli rahatsızlıklar da akılda bulundurulmalıdır.

NE ZAMAN DOKTORUMU ARAMALIYIM ?

Eğer burun kanamanız, hafif de olsa, bir travma, darbe sonrası başladıysa, çok sık burun kanaması yaşıyorsanız, baskı uygulamanıza rağmen, burun kanaması 20 dakikada durmadıysa, doktorunuzu aramalısınız.

HAFİFLETMEK İÇİN NE YAPABİLİRİM ?

Burun mukozalarınızda kuruluğu önlemek için, sıvı alımınızı arttırmalısınız.

Sümkürmenizi hafif ve nazikçe yapmalısınız.

Hapşırırken ağzınızı açık tutumaya çalışın.

Özellikle kışın ve kuru iklimlerde, ortamınızı nemlendirmeniz, kuru hava temasını önleyecektir. Yatak odası ısınızı çok yükseltmemek ve kalorifer peteği üzerine su koymak oda havanızı nemlendirecektir.

Sigara içmemeniz ve içilen ortamlarda bulunmamanız için bir neden daha…

Burnunuzun içini nemlendirici solüsyonlar veya basit tuzlu su ile ıslatabilirsiniz.

İlaç veya dekonjestan şeklindeki burun spreylerini kullanmayın.

ÇOK ÖNEMLİ… BURUN KANAMASI NASIL DURDURULUR ?

Burnunuz kanamaya başladıysa, dik şekilde oturun. Oturmak, burnunuzu kalp seviyenizin üzerinde tutmanızı sağlayacaktır. Sonrasında, baş parmağınız ve işaret parmağınızı kullanarak, burun kanatlarınıza en az 5-10 dakika kesintisiz baskı uygulayın. Ara verir ya da bırakırsanız, pıhtılaşma mekanizması kendini tamamlayamaz.

Kesinlikle başınızı geriye yaslamayın. Tam tersi, öne doğru eğilmelisiniz.

Boğazınıza gelen ve biriken kanı yutmayın ve tükürün. Yutmanız bulantıya ve kusmaya sebep olabilir.

Bir elinizle burun kanatlarına baskı uygularken, diğer elinizle burnunuzun üzerine ve yüzüne buz uygulaması yardımcı olacaktır.

Eğer kanamanız durmadıysa 10 dk daha baskı uygulayın, yine durmazsa, doktorunuza başvurmalısınız.