Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Gebelikte ¨ gerilim tipi baş ağrılarıyla¨ sık karşılaşırız. Gerilim tipi baş ağrıları, baş ağrılarının en sık görülen şeklidir ve genelde gebeliğin ilk 3 ayında izlenirken, gebelik ilerledikçe hafifler. Başın her iki yanında veya ensede hissedilen bu baş ağrısı, bıçak saplanır tarzda veya devamlı, zonklayıcı tarzda olabilir. Bu tür bir başağrısı ile ilk defa gebelikte karşılaşabilir ya da önceden bu tarz baş ağrılarınız varsa, gebelikte kötüleştiğini hissedebilirsiniz.

Sebepleri;

Gebelikte baş ağrılarının artma nedeni henüz tam olarak açıklanamamış olsa da değişen hormonal düzen ve vücudun adaptasyonunda zorluk suçlanabilir. Yine, artan kan hacmi ve kan dolaşımı da rol oynarken, uykusuzluk, bitkinlik, sinüzit, alerjiler, stress, depresyon, açlık ve susuzluk da tetikleyicidir.

Gebelikte Sinir Sistemi Değişiklikleri

 Ne zaman doktorumu aramalıyım?

Her ne kadar baş ağrıları gebelikte masum olsa da bazen de çok ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir. Özellikle ilk defa gebelikte baş ağrısı yaşıyorsanız ve şiddetli bir ağrıysa muhakkak bir nöroloji değerlendirmesi yapılmalıdır.

Gebeliğin ikinci yarısından sonra, baş ağrısı, gebelik zehirlenmesinin bir bulgusu olabilir. Gebelik zehirlenmesi, yüksek kan basıncı, idrarda protein atılımı ve digger belirtilerle seyreden, gebeliğin tetiklediği çok ciddi bir rahatsızlıktır.

Aşağıdaki durumlarda muhakkak doktorunuzu aramalısınız;

*Gebeliğinizin ikinci yarısındaysanız ve ilk defa, ani olarak başlayan bir baş ağrısı varsa,

*Baş ağrısına, görmenizde bozukluk, karın ağrısı, bulantı, ani kilo artışı, ellerde ve yüzünüzde şişme eşlik ediyorsa. Bu durumda hemen tansiyonunuz ölçülecek ve idrarınız tetkik edilecektir.

*Bildiğiniz bir gebeliğe bağlı tansiyon yüksekliğiniz var ve aniden hafif de olsa bir baş ağrısı başladıysa,

*Baş ağrısı birden başladıysa, size uykudan uyandıracak şiddetteyse, hafiflemiyorsa veya daha önce hiç böyle bir baş ağrısı yaşamadıysanız,

*Baş ağrısına ateş ve ense sertliği eşlik ediyorsa,

*Baş ağrınız şidetlenerek artıyor ve, görmede bulanıklık, konuşma güçlüğü veya uyuşma eşlik ediyorsa,

*Baş ağrısı, hafif de olsa, başınıza bir darbe aldıktan sonar başladıysa,

*Baş ağrısına, yüzde ağrı, burun tıkannıklığı ve geniz ağrısı eşlik ediyorsa.

Eğer baş ağrısı rahatsız olduğunuz bir durumsa ve gebelik öncesi de sık yaşadığınız ve tedavisini aldığınız bir sorun olsa bile, gebelikte doktorunuzu muhakkak bilgilendirmelisiniz. Böylece, gebelik süreci ve kullanılabilecek tedavilerin şeması önceden planlanabilecektir.

Gözlerinizde bilgisayara uzun süre bakma sonrası yaşarma ve baş ağrısı hissediyorsanız bu bir göz problemine de işaret edebilir.

Hafifletmek için ne yapabilirim?

Gebelikte her tür ağrıda olduğu gibi, rahatlıkla kullanabildiğimiz tür, asetaminofen grubudur. Gebelikte ağrı kesiciler

Diğer ağrı kesiciler ve migren ilaçları, doktor kontrolünde olmadıkça alınmamalıdır. Doktorunuz burada hem sizi hem de bebeğinizi dikkate alarak, gerekli tedaviyi planlayacaktır.

İlaç almadan, ağrınızı hafifletecek aşağıdaki bazı önlemleri alabilirsiniz;

*Baş ağrınızı tetikleyen faktörü saptamaya çalışın. Bunun için bir not defteri tutabilirsiniz. Gün içinde, ağrı öncesinde ne yediğinizi ve o sırada ne yapıyor olduğunuzu not edin. Çikolata, fındık, nitrit ve sülfat içeren bazı gıdalar tetikleyici olabildiği gibi, ışık, gürültü, aşırı sıcak veya soğuk ortam, keskin bazı kokular ve sigara da ağrılara sebep olabilir.

*Alnınıza ya da ensenize ılık veya soğuk kompres uygulayabilirsiniz.

*Gerilim tipi baş ağrısında, ılık bir duş rahatlatabilirken, migren tipinde, soğuk duş ya da yüze soğuk uygulama işe yarayabilir.

*Baş ağrısının en önemli sebeplerinden biri açlık ve ani kan şekeri düşmeleri olduğu için, yanınızda, her an ulaşabileceğiniz şekilde, atıştırmalıklar bulundurun. Yine susuz kalmamaya da dikket etmelisiniz.

*Aşırı yorgunluktan kaçınmak için, fırsat buldukça, gün içerisinde şekerlemeler yapın ve mümkünse, karanlık ya da loş bir odayı tercih edin.

*Düzenli egzersizin baş ağrısı ataklarını azalttığına dair çalışmalar vardır. Bir yandan da ağrıya sebep olabilecek stresi azaltmada etkilidir. Ama bu baş ağrısı başladığında egzersiz yapmaya başlamak olarak anlaşılmasın. Tam tersi ağrınızı artırabilir. Kastettiğim, düzenli bir egzersiz alışkanlığı edinmeniz.

*Yoga, meditasyon gibi gevşeme teknikleri ve masaj da işe yarayacaktır.