Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Anne karnındaki bebeğin kan yapımı, gebeliğin ilk haftalarında, yolk kesesinde gerçekleşir. Bir süre sonra karaciğer ve 12.Haftadan sonra da kemik iliğinde kan hücreleri belirir ve kan yapımı başlar.

Damarda hareket eden kan hücreleri (Alyuvarlar)

Kanda oksijeni taşıyan hemoglobin adlı protein, anne karnındaki bebekte, erişkinden daha farklıdır. Fetal yaşamdaki hemoglobin F isimli bu özel protein, bebek doğduktan 12 ay sonra yerini, erişkin yaşamdaki hemoglobin A ya bırakır. Anne karnındaki Hemoglobin F in özelliği, hemoglobin A ya göre, daha fazla oksijen tutma yeteneğidir. Bu yetenek, plasental oksijen alışverişinde çok önemlidir.

Anne karnındaki bebekte, 5. ayda ortalama, 12 gr/dl iken, doğuma yakın kan hemoglobin düzeyleri, 18 gr/dl ye çıkar. Yani bebek doğduğunda, kan hemoglobin değeri yüksektir. Göbek kordonunun hemen kesilmeyip, 30-60 sn beklenmesi bebekte demir eksikliği oluşmamasına katkıda bulunduğudan, artık uygulama bazı hekimler tarafından bu şekilde yapılmaktadır. Göbek kordonunu ne zaman kesilmeli? 

Anne karnında, doğuma yakın bebeğin kan miktarı gr başına, 78 ml dir.

Gerek anne karnında, gerekse bebek doğduktan sonra, bebeğin kanında pıhtılaşma faktörleri yapımı çok azdır. K vitaminine bağlı olan bu faktörlerin yapımı için, bebeklere, doğunca, rutin olarak, K vitamini verilir. Eğer yapılmazsa, emzirmeyle bu faktörler daha da azalacağı için, bebeğin göbek kordonu yerinde kanama gibi çeşitli kanamalar oluşabilir. Yenidoğan bebeğe Vitamin K uygulaması

Kan Hücreleri

Anne karnında pıhtılaşma faktörleri yeterli olmasa da bir şekilde başka, bilmediğimiz mekanizmalarla bebek kanamaya karşı korunuyor gibi görünmektedir. Örneğin; anne karnında, bebeğin kordonundan kan alınması gereken kordosentez işleminde, iğnenin girdiği yerde kanama olmaz.