6. Hafta (5 Hafta 0 Gün - 5 Hafta 6 Gün)
Tebrikler gebesiniz...
Gebelik testi yaptınız ve pozitif...
Bu hafta, bebeğinizin kalp atışı başlıyor...
Folik asit alıyorsunuz değil mi?
Bebeğim ne kadar oldu?
Bebeğinizin boyu (baş-popo mesafesi) ortalama 5-8 mm’ye ulaştı.
Yani bir kuru üzüm kadar...
Bebeğim büyüyor...
Döllenmeden sonra ortalama 21. günde (5 hafta 1 gün) embriyonun kalp atımı başlar. 6. hafta içerisin- de bu atım dakikada 105-112’dir ve kan vücutta dolaşmaya başlamıştır. Sonrasında anne karnında bebeğinizin kalbi ortalama dakikada 120-160 defa atar. Bu hız, erişkin bir insanın ortalama 1,5 katıdır. Ultrasonda bu kadar hızlı atıyor olması sizi şaşırtabilir. Bu fark, anne karnındaki bebeğin dolaşım sisteminin erişkinden farklı olmasından kaynaklanır.
Annenin kalp atımından ayrı olarak izlenebildiğinde bebek kalp atımı gebeliğin en önemli bulgusudur. Anneden çok daha hızlı olduğu için ayırt etmekte zorlanmayız.
Bundan önceki haftalarda düz olan embriyonun, özellikle sinir sisteminin katlanmasıyla daha kıvrık bir hal alması, vücut bölümlerini artık daha kolay fark edilir hale getirir. Bu kıvrılma karın ve göğüs boşluklarını ayırarak, ileride bebeğin sindirim sistemi ve solunum sisteminin iç kısmını kaplayacak yolk sac adlı oluşumu karın kısmına çeker.
Bebeğinizin kol ve bacakların ilk belirtisi olan kol ve bacak tomurcukları belirmeye başladı.
Embriyonun sırtındaki özelleşmiş hücreler, derinin dermis tabakasını ve çizgili kasları oluşturmaya başlıyor. Bunlar aynı zamanda, omurga, kafatası, göğüs kemiği ve kaburga kemiklerini de oluşturacak.
Amniyon zarı dediğimiz ileride bebeğin etrafını saran sıvıyı kaplayacak şeffaf kesenin yapımı 4. haftada başlamıştı, 6. haftada da embriyoyu sarmaya başlıyor. Amniyon sıvısı dediğimiz bu steril sıvı, embriyoyu korumanın yanında, aynı zamanda akciğer gelişimini hızlandırır, yutmayı başlatır ve bebeğin vücut ısısını korur.
İleride öpmek için çok zaman ayıracağınız bebeğinizin burun, ağız ve kulakları şekil almaya başlıyor. Eğer rahminize bir kamera sokabilseydiniz büyük bir kafa ve gözlerle burun deliklerini oluşturacak kara noktaları görecektiniz. Kulaklar da başın iki yanında çöküntü şeklinde belirmeye başladı.
Beni neler bekliyor?
Bu haftadan başlayarak, vücudunuzda bazı tuhaflıklar his- sedebilirsiniz. Bunlar hâlâ farkında değilseniz gebelik belirti- leriniz de olabilir. Örneğin, bazı kadınlarda memelerdeki de- ğişiklikler, gebeliğin ilk belirtisi olabilir. Memelerde büyüme, hassasiyet, dolgunluk, şişlik şeklindeki belirti, âdet öncesi dö- nemdeki değişikliklerin daha şiddetli halidir.
Yine gebeliğin ilk ve son aylarında, üriner sistem değişiklik- lerinden dolayı tuvalete çok sık gidebilirsiniz. İlk aylarda, artan böbrek kan akımının ve kemik yapıda büyüyen rahmin, mesaneye basısı sonucu idrar sıklığı ve miktarı artarken; son aylarda, rahmin ve bebeğin başının basısıyla mesane kapasitesi azaldığından sık idrara çıkarsınız.
Lekelenme ya da vajinal kanama erken gebelikte nispeten sık yaşadığımız bir durumdur. Lekelenme, çamaşırda birkaç damla kan görme, silerken tuvalet kâğıdına bulaşan bir kan ya da idrar sonrası görülen kandır. Ama lekelenme bile olsa klinik olarak ispatlanmış bir gebelikte her tür kanama düşük tehdidi mana- sına gelir ve muhakkak doktora başvurup, iyi bir değerlendirme ve takibi gerektirir. Tüm gebeliklerin yüzde 40’ında kanama görebiliyoruz ama bunların yüzde 15 kadarı gebelik kaybıyla sonuçlanıyor. Unutulmamalıdır ki gebelikte kanama, düşük tehdidi olabileceği gibi dış gebelik bulgusu da olabilir ve hayati tehlikesi olabilen bu durumun gözden kaçırılmaması gerekir.