Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

39. Hafta (38 Hafta 0 Gün - 38 Hafta 6 Gün)

Bebeğiniz her an gelebilir. Bu, tamamen onun keyfine bağlı artık... Doktorunuzla doğuma dair sormak istediğiniz her şeyi konuşmayı unutmayın.

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu ortalama 50 cm, ağırlığı da 3150 gr.

Bebeğim büyüyor...

Bebeğiniz artık yağ depolarını oldukça doldur- du. Bu doku onu sevimli yapmasının yanında, do- ğunca vücut ısısını korumasına yardım edecek.

En önemli merak artık burada başlıyor. “Doğumun başladığını nasıl anlayacağım?” Son haftalardaki muayenenizde doktorunuz sizi bu konuda bilgilendirecektir. Unutursa da siz muhakkak hatırlatmalısınız. Doğumun başlama mekanizmaları hâlâ tam olarak aydınlatılamamış olsa da bebeğin bu konuda asıl görevi üstlendiği düşünülmektedir. Bebeğinizi ben hazırım uyarısını çeşitli kimyasallarla anneye iletir ve doğumu başlatır. Doğum eylemi sabır gerektiren bir süreçtir. Süresi ilk ve diğer doğumlarda farklılık gösterse de her anne adayında farklı seyredecektir. Doğumun başladığının göstergeleri, kasılmaların düzenli ve şiddetli bir şekilde sıklaşması, su kesesinin patlaması, nişan gelmesi olarak sayılabilir. Bunlar her kadında aynı sırayı takip etmez ya da biri olmadan diğeri olabilir. Önemli olan bunlardan herhangi biri olduğunda, hastaneye ulaşma gerekliliğidir.

Beni neler bekliyor?

Sizi hastaneye götürmesi gereken doğum belirtileri, su gelmesi, nişan gelmesi ve ağrılarınızın sıklaşması ya da bebek hareketlerinin azalmasıdır. Bebeğin rahimde durmasını sağlayan ve vajinayla ilişkisini kesen mukus tıkacı, doğumun hemen öncesinde atılır, buna “nişan gelmesi” denir ve doğumun başlayacağının habercisidir. Anne adayları bu tıkacın atılmasını, pembe, sümüksü bir kanama olarak ifade ederler. Bu durum doğumun çok yaklaştığının habercisidir. Birkaç saat olabileceği gibi birkaç gün de olabilir. Nişan gelmesi durumunda hastaneye başvurmalısınız.

Her doğum aynı belirtilerle başlamaz. Bazı doğumlarda, önce ağrı başlar, bazılarında ağrısız su gelmesi olabilir. Su gelmesi, su kesesinin patlaması ile bacaklarınızdan aşağı su boşalmasıdır. Bunu fark etmemeniz zordur. Nadiren idrar kaçırma ya da son aylarda artan yoğun akıntı su zannedilebilir. Böyle bir şüpheniz olduğunda, hemen hastaneye başvurmalı ve su olup olmadığı kara- rını doktorunuza aldırmalısınız. Aynı şekilde hiç ağrınız olmadan su geldiyse de yine hastaneye yatırılmalısınız. Bu durum da doğumun başlangıcı kabul edilir ve kasılmalar kendiliğinden başlamazsa bir süre beklenip, suni sancı verilerek bebek doğurtulmalıdır. Çünkü bebek açılmış zarlardan enfeksiyon kapabilir.

Her ne kadar son haftalarda bebeğin hareketleri biraz azalsa da uzun süredir hareket hissetmiyor ya da bir yavaşlama fark ediyorsanız yine bu sizi hastaneye götürecek bir sebep olmalıdır.

Rahim ağzında açılmaya sebep olabilecek gerçek doğum kasılmalarınız baş- ladığında, sıklaşmasını bekleyerek, 5 dakikada bire düştüğünde hastaneye git- melisiniz. Özellikle ilk doğumda erken gitmeniz, yalancı doğum sancısı tanısıyla evinize gönderilmenize ve yanlış alarma yol açabilir. Ancak ilk doğumunuz değilse de doğum çok hızlı ilerleyebileceği için daha uyanık olmalısınız.