28. Hafta (27 Hafta 0 Gün - 27 Hafta 6 Gün)
Yapılacaksa, gebelikte şeker yükleme testi için son haftanızdasınız.
Bebeğim ne kadar oldu?
Bebeğinizin boyu ortalama 38 cm, ağırlığı da 1200 gr. Yani bir karnabahar kadar...
Bebeğim büyüyor...
Bebeğinizin görevi şu anda hayati organ gelişimlerine son noktayı koymak, son rötuşları yapmak. Artık kirpik- leri çıkmaya başladı ve gözlerini kırpıp gözyaşı da üretebiliyor. Ne de olsa yakında çok kullanacak.
Her ne kadar biraz yumuşak da olsa kemikler iyice belirdi. Görme duyusu geliştikçe, rahimden yansıtılan ışığa tepki verebiliyor. Güneşlendiğinizde bunu daha iyi hissedeceksiniz. Emme ve yutma yetenekleri iyice gelişti. Vücut yağ oranı şimdilik yüzde 2-3 seviyesinde.
Bebeğinizin yeri daralmaya başladı. Dolayısıyla artık
çok sık büyük hareketlerle pozisyon değiştiremeyecek. Ultrasonda önemli bir faktör de bebeğin pozisyonudur. Bebekler rahim içerisinde su dolu bir havuzda yüzer gibi yerçekimsiz ortamda her yöne hareket ederler. Son haftalara doğru, artık doğuma yakın ise asıl pozisyonlarını alırlar. Ultrason sırasında bebeğin pozisyonu sadece o andaki durumunu ifade eder çünkü bebekler çok sık yer değiştirirler. Bu haftalarda da bebeğiniz ultrasonda ters duruşta olabilir. Bebekler doğumda yüzde 96 baş gelişle doğarlar. Yüzde 3 gibi bir kısmı makat gelişle, kalan yüzde 1 ise yatay veya diğer alın, yüz gibi gelişlerle doğarlar. Bu haftalarda özellikle ilk gebeliklerde pozisyonun baş geliş olmasını bekleriz ama değilse endişelenmeyin. Büyük kısmı normal pozisyona dönerler hatta bu dönüş doğum sancılarının başlamasına kadar gerçekleşmeyebilir.
Beni neler bekliyor?
Bebeğimizin organları ilk 3 ayda oluştu, ikinci 3 aylık dönemde büyüdü ve şimdi de doğuma hazırlık başlıyor. Bu son üç ay, vücudunuz doğuma hazırlanacak ve bebeğiniz tam olarak dışarıda yaşayabilir özellikleri kazanacak. Daha ziyade, büyüyen karnınızın fiziksel olarak oluşturduğu sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız. Mesela, bel ağrısı, uyku problemleri, nefes sıkıntıları gibi.
Kan grubunuz Rh(–) ve eşinizinki de Rh(+) ise yani kan uyuşmazlığınız varsa, doktorunuz bu hafta uyuşmazlık iğnesi yaptırmanızı iste- yebilir. Bunun amacı, bebeğinizin kan hücrelerine saldıracak antikor üretimini engellemektir. Doğumda bebeğinizin kan grubu Rh(+) saptanırsa, ikinci bir doz alacaksınız. Bazı hekimler de doğum öncesi, uyuşmazlık iğnesini gerekli görmez ve gerekirse, doğum sonrası yaparlar.
Şeker yükleme testi hâlâ yaptırmadıysanız, bu hafta son haftanız.