11. Hafta (10 Hafta 0 Gün - 10 Hafta 6 Gün)
Geçen hafta embriyonik dönem bitmişti. Bu haftadan sonra bebeğinizi artık “embriyo” değil, “fetüs” olarak adlandıracağız.
Bebeğim ne kadar oldu?
Bebeğinizin boyu (baş-popo mesafesi) ortalama 6 cm, ağırlığı da 17 gr oldu. Yani bir misket limonu kadar...
Bebeğim büyüyor...
Bu hafta, bebeğinizin küçük diş tomurcukları yani diş taslakları, çenesinin üstünde belirmeye başladı.
Kök hücreler, fetüsün karaciğerinde alyu- var üretimine başladı. Alyuvarları hayat boyu dokulara oksijenlenmiş temiz kanı taşıyıp atık olan karbondioksiti uzaklaştıracak.
Diyaframı tamamen oluştu ve düzensiz aralıklı solunum hareketleri başladı. Anne karnındaki fetüs, solunum hareketiyle şimdilik etrafındaki amniyon suyunu içine çekiyor, doğunca ise bunu sadece havayla yapabilecek.
Her geçen gün fetüsün kemikleri büyüyor. Kaburga kıkırdakları, kol ve bacak uzun kemikleri oluştu. Diz ve dirsekler oluşarak eklemler erişkin şeklini aldı. Bilekteki bağlar oluşmaya başladı. Eller artık yumruk oluşturmak üzere açılıp kapanabiliyor.
Epidermis oluşup deri tabakaları arttıkça, önceden seçilebilen iç organlar artık dışarıdan görülemiyor. İlk kıl kökleri kaşlarda ve ağız çevresinde görülmeye başladı.
Sinir hücreleri arasındaki istasyonlar, beyin dış kabuğunda tamamen oluşarak organize sinir iletimine başladı.
Başparmağını emmeye başladı ve etrafındaki amniyon sıvısını yutabiliyor artık. Aynı zamanda bir objeyi kavrayabiliyor, başını öne arkaya eğebiliyor, çe- nesini açıp kapayabiliyor, dilini oynatabiliyor, gerinebiliyor ve iç çekme hareketi yapabiliyor durumda. Küçük hareketleri o kadar nazik ve estetik ki su balesini andırıyor.
Bu haftada yüz, avuç içi ve ayak tabanındaki duyu reseptörleri hafif dokunmalara bile tepki verebiliyor. Ayak tabanına hafif bir dokunmayla kalçası ve dizini oynatıp parmaklarını kıvırabiliyor.
Kalın bağırsaklardan sonra ince bağırsak hareketleri de başladı. Gırtlakta ses telleri oluşmaya başladı.
Kız bebekte bu hafta rahim izlenebiliyor. Yumurtalıklardaki yumurtalar hızlı çoğalmalarına devam ediyor ve bu 20. haftaya kadar sürecek. Dış genital organlar gelişmeye başladı ama henüz cinsiyeti anlayabilecek kadar değil.
Beni neler bekliyor?
Çoğu anne adayı bu dönemde kendini daha enerjik hisseder çünkü bulantılar azalmıştır artık. Ancak maalesef tüm gebelik boyunca karşınıza çıkması muhtemel sorunların en sık görüleni olan sindirim sistemi rahatsızlıkları da kendini hissettirmeye başlayabilir. Bunlar artan hormonların sindirim sistemini yavaşlatması sonucu ortaya çıkan, kabızlık, hazımsızlık, reflü ve mide yanmalarıdır. Ama unutmayın ki tüm bunlar bir mucizeye hazırlık için.
Şu ana kadar hiç kilo almamış hatta gebelik öncesi kilonuzun altına düşmüş olabilirsiniz. Endişelenmeyin, bulantıların hafiflemeye başlaması ve iştahınızın düzelmesi, sizi artık normal kilo alımınıza döndürecek.
En önemli nokta gebelikte hangi durumun normal hangi durumun anormal ve doktora başvurulmasını gerektirdiğini ayırt edebilmek. Bunları muhakkak bilmelisiniz.