Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...

Sağlık Sistemi ve COVID-19

22.03.2020 tarihli yazıdır. Güncellenmiş veriler için sonraki yazıları da okumanızı tevsiye ederiz. #EvdeKal diye hashtaglar açıyor, bazen kızgın bazen esprili evde kalmayanları uyarıyoruz.
Tüm bunlar çok güzel.
Ama niye evde kalmamız gerektiğini herkesin bildiğine emin değilim. O nedenle bir daha anlatmak istedim.
- Evde kalma amacımız KENDİMİZİ virüsten korumak değil; yaşlılarımız, hastalığı olan yakınlarımızı ölümden korumak... Sağlık sistemine bir anda yüklenilip yetememesine sebep olmamak...
Bu bir pandemi ve bir yayılma hızı var.
Dünyadaki tecrübe bize gösterdi ki büyük olasılıkla tüm dünya olarak er ya da geç (evden hiç çıkmasak da) önümüzdeki süreçte (her ne kadarsa) %70-80 bu virusu alacağız.
Ve çok büyük çoğunluğumuz ölmeyeceğiz!!
- Virusün bulaştığı %80 kişi ya hiç bir şey hissetmeyecek (evre 0) ya da soğuk algınlığı gibi geçirecek (evre 1). Ama bulaştırıcı olarak ortada gezecek. Yani ateşimizin, öksürüğümüzün olmaması da yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) olmadığı veya çevremize bulaştırmıyoruz anlamına gelmiyor.
- %10-20 ise pnömoni(zatürre) olacak ve sadece %5-7 yoğun bakım gerektirecek.
- Amacımız virusu kapmamızı önlemek değil;
bu %10-20 ciddi geçirecek hastaları (yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere) zamana yayarak diğer ülkelerde örneğini gördüğümüz gibi sağlık sisteminin yetememesini, çökmesini önlemek. Doktorların can pazarı şeklinde hasta seçmek zorunda kalmamasını sağlamak.
- Yoğun bakım yatak sayısı, bu desteği verebilecek yetkin sağlık personeli sayısının bir anda yüklenme olursa yetmeme olasılığı sorun.
- Her gece açıklanacak rakamları bekliyoruz ama bizi korkutan çok büyük rakamlara ulaşması olmamalı; bir anda çok hızlı rakam artışı tehlikeli olan.
- Bize bir şey olmaz, genciz hafif atlatırız; doğru olmasa da hiç mi çevrenizde anneanne, babaanne, dede, kronik hastalığı olan yakınımız yok?
Hiç mi temas ettiğimiz bir hastalığı olup olmadığını bilmediğimiz birileri yok...
Lütfen evde kal;
Yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2)’un sana BULAŞMAMASI için değil; risk grubundaki yakınlarını ÖLDÜRMEMESİ için sağlık sistemimizin hepimize YETEBİLMESİ, zamana YAYABİLMEK için evde kal!
Hadi evden keyfi çıkıyorsun sen bilirsin; ama eve geldiğinde anneanneme bir şey getirdim mi diye üzülmelisin; senin için hazırladığı yemek masasına otururken...


Kategori: Güncel Sağlık, Etiket: Tarih: 22 Mart 2020, Pazar