Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...

Gebelik Planı ve COVID-19

11.04.2020 tarihli yazıdır. Güncellenmiş veriler için sonraki yazıları da okumanızı tevsiye ederiz.

9 ay sonra bir "Baby Boom" (doğum oranlarında patlama) bizi bekliyor olabilir mi?

Ne zaman insanlar bir alana tıkılı kalma durumunda kalsalar, akla gelen ilk sorulardandır:
- “2. dünya savaşı sonrası yaşanan gibi bir “Baby Boom” daha yaşanır mı?”
- Bu arada ne ironiktir ki “Baby boomer” lar (2. dünya savaşı sonrası doğum oranlarında patlama zamanında doğmuş jenerasyon) şu an pandemiden en ciddi etkilenen grup.
Bu sefer sebep karantina olsa da beraberinde getirdiği, ekonomik belirsizlik ve öngörülemezlikten en çok etkilenen doğurganlık çağındaki bireylerde çocuk yapma isteğine engel olacak diye düşünüyor ve de düşünmekle kalmayıp umuyorum.

Dünya genelinde büyük ekonomik çöküşlerde azalan doğum hızları bu kadar kısa sürede ekonomik daralma ve iş kaybına yol açan şu an yaşadığımız pandemi durumda çok daha etkin bir şekilde azalacaktır. Çiftleri şu dönemde çocuk sahibi olma konusunda daha ciddi düşündürecektir. (Yine umuyorum.)
Çünkü 2. dünya savaşı sonrası 1946–1964 yılları arasında görülen şu ana kadarki en büyük "baby boom"da savaş sonrası psikolojik rahatlama ve ekonomik hızlı düzelme ve sonrasının yaşam garantisi vardı.

O yıllardaki daha erken yaşta evlenip çocuk sahibi olma istatistikleri ve doğum kontrol yöntemlerinin 1960 a kadar dünya genelinde çoğu hükümet tarafından onaylanmaması da önemli bir etkendi.

Günümüzdeyse kadınların kariyer planlaması nedeniyle çocuk sahibi olma artık daha ileri yaşlara ertelendi,
Doğum kontrol yöntemlerinin yaygınlaşması sonrası istenmeyen gebelikler azaldı, aile planlaması kolaylaştı.

Bu arada “Aile planlaması” çiftlerin “istediği sayıda çocuğa sahip olması” demektir. Sadece korunma ve sayıyı azaltma anlaşılır ama örneğin tüp bebek tedavileri de aile planlaması grubuna girer.

Çiftlerin bu konuda daha dikkatli davranmalarını gerektirecek bir sebep olarak doğum öncesi bakıma ulaşmada ileriki zamanlarda yaşanması muhtemel zorluklar da düşünülmeli. Örneğin; Amerika ve diğer çok hızlı seyreden ülkelerde doğum doktoru ve sağlık personelinin diğer tüm hastalara bakım vermek zorunda kalması nedeniyle rutin takiplerin ve hizmetin aksaması gibi...

Her ne kadar son 3 ay gebeliklerin sonucuna dair kanıt düzeyi düşük en az sayıda veri, bize anne karnında bebeklerin etkilenmediğini düşündürse de erken dönem gebeliklere etkisini yani anne karnında bebeklerin güvende olup olmadığını görmek için zamana ihtiyacımız var.

Pandeminin etkileri tamamen geçip finansal rahatlama başladıktan 9 ay sonra belki bir "baby boom" yaşanabilir ama bu zamanı hiç kimse öngöremiyor. Demek istediğim şu ki; bu dönem için lütfen çocuk sahibi olma planlarınızı önümüzü görene dek erteleyin...


Kategori: Güncel Sağlık, Etiket: Tarih: 11 Nisan 2020, Cumartesi