Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Ana rahmi, bebeğin yaşama hazırlık aşamasında, hem fiziksel hem de sosyal gelişimi için çok uygun bir ortam oluşturmaktadır. Çünkü devamlı bir biçimde uyaranları ve de çift taraflı etkileşimi sağlar. Her zaman bir hareket vardır ve bebek devamlı dış ortam ile etkileşim halindedir. İnsan iletişiminde en önemli duyulardan biri olan dokunma, ana rahminde başlayan ilk duyudur.

8. gebelik haftasında dokunmaya karşı ilk hassasiyet izlenmekte ve bebeğin yanağına dokundurulan bir saç kılına verdiği hareket yanıtıyla kendini göstermektedir. Yapılan çalışmalarda, bu erken dönemden başlayarak bebeğin yanağında saç kılına gösterdiği cevabın, 10.gebelik haftasında genital bölgeye, 11.gebelik haftada avuç içine ve 12. gebelik haftasında ayak tabanlarına ilerlediği görülmektedir. Hassasiyetin görüldüğü bu ilk bölgeler erişkin yaşamda da duyu reseptörlerinin en çok ve en çeşitli olduğu bölgelere tekabül etmektedir. 17.gebelik haftası itibarı ile karın ve kalça bölgesi tamamen dokunmaya hassastır.

Bir yandan da, sıcak, soğuk, basınç ve ağrıya duyarlı yüzlerce hücreden oluşan cilt, hayret verici biçimde karmaşık bir yapıya dönüşmektedir. 32. gebelik haftasında vücudun hemen hemen tüm bölgeleri hafif bir saç kılı dokunmasına karşı bile duyarlı hale gelir.