Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Anne karnında bebeğin etrafını saran, içinde yüzdüğü sıvıya “amniyon sıvısı”, “bebeğin suyu” denir.

Amniyon sıvısı gebeliğin başlarında, annenin kanının sıvı kısmından süzülerek yapılır.  12. Haftadan sonra ise bebeğin hücreler arası sıvısı, cildinden dışarı çıkarak, bu suyu yapar. Ayrıca, bebeğin böbrekleri de bu haftada idrar üretmeye başlar. Ancak, 20. Haftadan sonra bebeğin cildi kalınlaşınca, ciltten kaçış önlenir ve artık doğuma kadar amniyon sıvısının büyük kısmı, bebeğin idrarından oluşur.

Anne karnında bebeğinizin böbrekleri, 12. Haftadan itibaren idrar üretmeye başlar ve bu idrar bebeğin etrafını saran amniyon sıvısını oluşturur. Anne karnında oluşan idrar, erişkindeki gibi vücudun atık maddelerin böbreklerden temizlenmesiyle oluşmaz. Bebeğin atık maddeleri, plasenta yoluyla anneye verilerek temizlenir yani böbrek görevini plasenta üstlenir. Dolayısıyla bebeğin idrarı, metabolizma atığı değil, tam tersi çok önemli fonksiyona sahip bir sıvıdır. Bebek tüm gebelik süresince bu steril sıvıyı yutacak ve soluyacaktır.

Amniyon sıvısının görevlerinden biri, bebeği bir yastık gibi travmalardan koruyarak, darbelerden etkilenmesini azaltmaktır

Amniyon sıvı miktarı, gebelik ilerledikçe artar ve 33. Haftadan sonra sabitlenir. 12 haftalık gebelikte ortalama 50 ml olan amniyon sıvısı, 20. Haftada 400 ml, doğuma yakın ise 1000 ml ye ulaşır. Amniyon sıvısının sabit miktarda tutulması ve devamlı yapılıp, emilmesi yani değişimi, karmaşık mekanizmalarla sağlanmaktadır. Bu sıvı devamlı değişim halindedir. İdrar yapımının bozuk olması ya da zarların yırtılıp, su gelmesi gibi durumlarda amniyon sıvısında azalma görülebilir.

Tam tersi olarak, yutmanın olmadığı, yemek borusu tıkanıklığı gibi durumlarda ve gebelik şekerinde amniyon sıvısında artma izlenir. Amniyon sıvısının görevlerinden biri, bebeği bir yastık gibi travmalardan koruyarak, darbelerden etkilenmesini azaltmaktır. Bebek bu sıvının içerisinde, yer çekimsiz bir ortamda yüzerken, kas iskelet sistemi gelişerek, hareket kabiliyeti de kazanır. Bunun dışında, bebeğin vücut ısısını sabit tutar ve az da olsa besleyicilik görevi de vardır.

Anne karnında bebeğinizin böbrekleri, 12. Haftadan itibaren idrar üretmeye başlar.

Anne karnındaki bebek, etrafındaki amniyon sıvısını hem yutar hem de soluk alıp verme hareketleriyle, akciğerlerine çeker. Sindirim sistemi ve solunum sistemine alınan ve bu organları yıkayan amniyon sıvısı, bebeğin bu sistemlerinin büyüme ve farklılaşması için de çok önemlidir. Bebeğin akciğerlerine amniyon sıvı girişinin engellendiği deneylerde, akciğer gelişiminin bozulduğu izlenmiştir. Aynı şekilde, doğuştan böbreği olmadığı için idrar yapamayan ve dolayısıyla amniyon sıvısı hiç olmayan bebeklerde de akciğerler gelişmez. Doğumdan önce, erken su gelmesi yaşanan gebeliklerde ise, amniyon sıvısının kaybına bağlı olarak akciğer gelişimi durur. Erken haftalarda su gelmesi olursa, akciğerler hiç gelişemezken, 20 haftadan sonra su gelmesi durumunda ise gelişim biraz da olsa tamamlandığı için akciğerler daha az etkilenecektir.