Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

9. Hafta (8 Hafta 0 Gün - 8 Hafta 6 Gün)

İlk doktor randevunuza gittiniz, değil mi?

Bebeğiniz artık hareket etmeye başladı. Ama sizin hissetmeniz için birkaç ay daha beklemeniz gerekecek.

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu (baş-popo mesafesi) ortalama 2-2,5 cm, ağırlığı da 2 gr oldu. Yani bir zeytin kadar...

Bebeğim büyüyor...

Embriyomuz artık bacaklarını da oynatmaya başladı ve ultrasonografi sırasında irkilme refleksini izleyebiliyoruz.

8 hafta 2 günlükken embriyonun ilk beyin dalgaları hissedilebilir. Bu haftanın ortasında da beynin dış kabuğu olan korteks iki kat büyüyecek ve EEG ile ilk beyin dalgaları tespit edilebilecek.

Dilde tat alma tomurcukları beliriyor, hıçkırık başlıyor, burun plakları kapalı ve 6 hafta daha öyle kalacak.

Kalpte 4 odacık oluştu. Atım ritmini sağlayan özelleşmiş hücreler, sağ kulak- çıktaki yerlerinde. Kalp atımı en yüksek hızda ve dakikada 167-175 defa atıyor. Bu hız doğumda dakikada 140 atıma düşecek.

Dirsekler belirginleşti ve embriyo ellerini oynatmaya başladı. Parmaklar arasında, uç kısımdan çentiklenme başladı. El plağı 6. haftada düz şeklini 7. haftada poligon biçimine bırakmıştı. 8. haftada dikey parmak çizgileri oluşmaya başla- mıştı ve bu haftanın sonunda da el ve ayak parmakları tamamen ayrılıyor. Ayak parmakları ve ayak bileği de eli takip ediyor. Eklemler oluşuyor ve kas liflerinin görülmesi kas dokusunun oluşmaya başladığını kanıtlıyor.

Kemik oluşumu bu haftada köprücük kemiği ile başlıyor. Evet, vücudumuzda ilk oluşan kemik köprücük kemiği. Bunu alt çene ve üst çene kemiği takip ediyor ve kemikleşme diğer kemiklerle devam ediyor. Kemikleşme, kemiklerin sertleşmesi işlemidir. Ama bu nasıl oluyor?

Önce zar veya kıkırdağa benzeyen bir kemik taslağı oluşuyor. Bu taslağın üzerine kalsiyum ve fosfor yığılarak sertleşme başlatılıyor. Bu işi yani sertleşmeyi ve kemik yapımını osteoblast denen özelleşmiş hücreler başarıyor. Osteoblastlar daha sonra da bu yapıya küçük kemik parçaları depolamaya devam ederek kemik yapımını tamamlıyor.

Bağışıklık sistemi olgunlaşıyor, karaciğerde B lenfositler görülmeye başladı. Doğumdan sonra bebek korunaklı, güvenli rahim dışına çıktığında bu hücreler, mikroplarla savaşmak üzere antikor üretimi yapacak.

Kız embriyoda yumurtalıklar görülmeye başlandı. Erkek embriyoda da Y kromozomu üzerindeki bir gen vasıtasıyla henüz farklılaşmamış olan yumurtalık dokusu, testis yönünde farklılaşmaya başlıyor.

Beni neler bekliyor?

Karnınız büyüyor ya da bel kalınlığınız artıyor olsa da hâlâ gebe gibi görünmüyorsunuz. Ama gebe gibi hissetmeye çoktan başladınız.

Her ne kadar birçok kadın gebeliği hiç fark etmeyecek kadar rahat ve sıkıntısız geçirse de duygu dalgalanmaları muhakkak kendini gebe hissettirmeyi sağlayacaktır. Duygu dalgalanmalarını özellikle şimdi çok şiddetli hissediyor olabilirsiniz. Bu dönemde ebeveyn olma konusunda heyecanla karışık korku yaşamanız çok muhtemel. Çoğu kadında bu kaygılar 6-10 hafta arası yoğun olarak yaşanıp sonrasında nispeten rahatlar ve gebeliğin sonunda, doğuma yaklaştıkça yine artmaya başlar.