7. Hafta (6 Hafta 0 Gün - 6 Hafta 6 Gün)
Gebeliğinizi yeni fark etmiş olabilirsiniz. Bir an önce doktor randevunuzu ayarlamalısınız...
Herhangi bir hastalığınız var ve devamlı ilaç kullanıyorsanız muhakkak doktorunuzu bilgilendirin.
Bebeğim ne kadar oldu?
Bebeğinizin boyu (baş-popo mesafesi) ortalama 9-12 mm’ye ulaştı.
Yani bir kahve çekirdeği kadar...
Bebeğim büyüyor...
Bu hafta bebeğiniz geçen haftaya göre iki katına çıktı ve şu an bir böğürtleni andırıyor. Beyin inanılmaz bir hızda gelişmeye devam ediyor. Embriyonun tüm boyunun 1/3’ünü kafası oluşturuyor. Dengeyi kont- rol edecek olan beyincik de kafanın arka kısmında oluşmaya başladı. 5. haftada beyin iki lobu belirginleşmeye başlamıştı. Bu iyi beyin yarımküresi beynin en büyük kısmını oluşturacak ve konuşma, görme, duyma, hareket ve hafıza gibi çok sayıda fonksiyon kazanacak.
Ön beynin her iki yanında optik kesecik dediğimiz, ileride gözleri oluşturacak yapı çıkıntı şeklinde belirmeye başladı. Üzerinde göz merceği taslakları oluştu.
Yüz hatları öncü ağız dediğimiz yapıyla beraber belirmeye başladı. Göz ren- gini oluşturacak renklenme başladı bile. Ama bebeğin göz rengini anlayabilmek için doğumdan birkaç ay sonrasını beklemek zorunda kalacağız.
Kalp ortalama dakikada 105-120 atıma sahip. Kalp atım hızını düzenleyen hücreler bu haftada kalbin sağ kulakçığındaki asıl yerlerine yerleşiyor. Bu yapı tüm yaşam boyunca çevresindeki sinir iletileriyle kalp atım ritmini belirleyecek.
Solunum sistemi 2 akciğer tomurcuğu şeklinde belirdi. Sağ ve sol ana bronş oluştu. Erişkinde sağda 3, solda 2 tane olan akciğer lobuna dallanma başladı. Bir sonraki haftada bu dallanma artacak ve 12 hafta sonra, erişkindeki 24 dallı ağaç yapısını tamamlamış olacak. Bununla beraber bu dallanmış ağaç yapısı soluk borusu ve dış dünyaya ağızlaşacak.
Bu hafta ilk defa embriyonun karaciğer hücreleri kan yapımına başladı. Bu görevi daha önce yolk sac yapıyordu ama artık kan yapımı embriyonun vücuduna alındı.
Mide, yemek borusu, pankreas ve bağırsaklar gelişmeye devam ediyor. Kalıcı böbrekler bu haftada beliriyor. Böbreklerin yanında üreme organları olan yu- murtalıklar büyüyor. Kız bebekte yumurtalığı, erkek bebekte testisi oluşturacak ve erişkindeki yerlerine göç edecekler. Yolk sacdaki ilk öncü üreme hücreleri de yumurtalıklardaki asıl yerine yerleşti. Bu haftada plasenta daha tam olarak oluşmadığı için embriyoyu hâlâ yolk sac besliyor.
Hormonal sistem de gelişmeye başladı. Hipofiz bezi bu hafta oluştu ve çoktan bü- yüme hormonu ile böbreküstübezini kontrol edecek hormonları üretmeye başladı.
Kol ve bacaklar artık tam belirdi ve uçlarında el ve ayak plakları yassı, yuvarlak bir tabak halinde belirdi.
Embriyonun derisi sadece bir tabaka ince hücreden oluştuğu için bu şeffaf deriden iç organları görünüyor.
Embriyonun hâlâ küçük bir kuyruğu var. Bu yapı omurgasının uzantısı. Birkaç hafta içinde bu kuyruk kaybolacak ve bu embriyodaki küçülen tek şey olacak.
Beni neler bekliyor?
Gebelikte sizi en çok şaşırtacak durumlardan biri de başınızı hiç yastıktan kaldırmak istememe, yataktan çıkmak istememe durumudur. Bu aşırı uyku ve bitkinlik hali özellikle artmış olan progesteron hormonunun yol açtığı bir durumdur. Bulantı ve kusma yaşıyorsanız bu da enerjinizi azaltacaktır. Sık tuvalete çıkma da özellikle geceleri, uyku kalitenizi bozacak bir faktör.
İdrara çıkma sıklığınız artmış ve sık sık tuvalet ziyareti yapıyor olabilirsiniz. Bunun sebebi artan kan miktarınız ki daha
şimdiden yüzde 10 arttı ve dolayısıyla böbreklerden süzülen sıvı da arttı. Gebeliğin sonuna doğru bu artış yüzde 45 gibi bir orana çıkacak. Sık idrara çıkmanızın bir sebebi de büyüyen rahmin hâlâ küçük alt karın boşluğunun dışına çıkamadığı için önünde bulunan mesaneye yaptığı basıdır. Sık idrara çıkma maalesef gebelik ilerledikçe devam edecek ve hem sıklık hem de miktarı artacak.