Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

38. Hafta (37 Hafta 0 Gün - 37 Hafta 6 Gün)

Bebeğiniz artık prematüre değil, bugünden sonra gelse de zamanında doğ- muş bebek olarak adlandıracağız. Artık endişelenmenize hiç gerek yok yani. Bundan sonra gelmesi için onun keyfini bekleyeceğiz...

Unutmayın; patron o! Sadece doğduğunda değil daha şu anda dünya çoktan onun etrafında dönmeye başladı bile, emin olabilirsiniz...

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu ortalama 49 cm, ağırlığı da 3000 gr.

Bebeğim büyüyor...

Bebeğinizin ölçümleri farklı da olsa, bu onun genetik özelliği. Unutmayın aynı haftada bile doğsa, her bebek aynı kiloda ve boyda doğmaz. Anormal bir durum varsa zaten doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Bir yandan da bebek artık çok büyüdüğü ve doğum kanalına yerleştiği için hesaplamamız da çok zorlaşacak, o nedenle bundan sonraki tahmin- lerimizde biraz yanılabiliriz.

Bu kadar büyüyünce artık yeri de iyice daraldı tabii... Hareketleri bu nedenle azalabilir ama tekmeleri artık çok daha güçlü ve acımasız bir hal alacak!

Biliyorum, göz rengini çok merak ediyorsunuz. Maalesef bunu doğduktan son- ra 9 aylık bir bebek olana kadar tam anlayamayacaksınız. Çünkü gözün renkli tabakası olan irisin pigmentasyonu doğumdan sonra artarak son şeklini alıyor. Doğduğumda maviyse mesela, zamanla koyulaşabilir ya da aynı kalır. Ama doğduğumda koyuysa, maviye dönme ihtimali yok, çünkü mavi koyu renklere göre daha fazla pigment içeriyor.

Bebeğinizin sinir dokusu da oldukça olgunlaştı ama sinir hücrelerini saran miyelin kılıfın oluşumu daha yeni başladı ve doğduktan sonra 2 yaşına kadar sürecek. Bu, bebeğinizin en geç tamamlanan özelliği olacak.

Beni neler bekliyor?

Her an doğuma hazır olmalısınız ama nasıl? Anne aday- larından çok baba adaylarını korkutan bu soru, “ne zaman hastaneye gidilmesi gerektiği” ya da “hastaneye ulaşmak için ne kadar vakti olduğu”dur.

“Ya hastaneye yetişemezsek?”

Özellikle de ilk doğumda ne yapmanız gerektiğini bile- mediğiniz için çok daha paniğe kapılmış halde olabilirsiniz. Ama size iyi bir haber, ilk doğumun siz hastaneye yetişemeyeceğiniz kadar hızlı ilerlemeyeceğidir. Ya da hastaneye gitmekte geç kalma gibi bir ihtimalinizin çok az olmasıdır. Çünkü ilk doğum, kasılmalar başladıktan sonra ortalama 6-7 saat sürebileceği için yeterince vaktiniz olacak. Çok nadir 1 saatte doğum olabilmekle beraber bazen 10 saati de bulabilir.

Birçok kişiden, “Benim doğumum 2 gün sürdü, 18 saat sancı çektim” gibi hikâyeler duyabilirsiniz. Ama bu süre doğumun sessiz evresi diye adlandırdığımız ağrısız dönemdir ve çok uzun sürebilir. Ama annenin düzenli kasılmaları ve rahim ağzı açılması başladıktan sonra, bu süre (yani ağrı hissedilen dönem) nadiren 8 saati geçer. 1 saat gibi kısa da sürebilir. Dolayısıyla bu tarz şehir efsanelerinin moralinizi bozmasına da sizi korkutmasına da izin vermeyin.

Doğumun belirtileri, kasılmaların düzenli ve 5 dakikada bir düzenli, ritmik bir hal alması, su gelmesi ya da nişan gelmesidir. Braxton Hicks kasılmaları, yani doğuma hazırlık kasılmalarınız birkaç ay önce başlamış olabilir. Burada önemli olan bu kasılmaların ne zaman doğum sancılarına dönüştüğünü anlayabilmek ve yalancı doğum sancısıyla, gerçek doğum başlangıcını ayırt edebilmektir. Bunu bazen biz doktorlar da ayırt edemeyebilir ve vajinal muayeneyle karar vermek zorunda kalabiliriz.