36. Hafta (35 Hafta 0 Gün - 35 Hafta 6 Gün)
Uçak seyahatleriniz için bu son haftanız. Artık uçakla seyahat edemezsiniz.
Bebeğim ne kadar oldu?
Bebeğinizin boyu ortalama 47 cm, ağırlığı da 2650 gr.
Bebeğim büyüyor...
Bebeğinizin tüm vücudunu kaplayan ince tüyler ve bunun üzerindeki beyaz kremsi “vernix caseosa” dediğimiz madde dökülmeye başladı. Bebeğiniz amniyon sıvısıyla beraber bu maddeleri, yani dökülen tüyleri, dökülen ölü deri hücrelerini ve diğer vücut salgılarını idrarla beraber yutar. Bu sıvı şu ana kadar hem solunum sistemini yıkayarak solunum sistemi gelişimine yardım etti hem de sindirim sisteminden geçerek mide-bağırsak kanalının olgunlaşmasında rol aldı. Yuttuğu bu maddeler, “mekonyum” adını verdiğimiz yeşil, siyah koyu kıvamlı ilk kakasını oluşturacak ve bu dışkı doğumdan sonra ilk 24 saatte çıkarılacak. Bazen de bebeğin anne karnında ya da doğum esnasında oksijensiz kalmasıyla ya da bazen de her şey yolunda olsa da mekonyum adını verdiğimiz bu dışkı yapılarak, amniyon sıvı- sına boşaltılır ve bebeğin bunu solumasıyla çok ciddi bir tıbbi risk açığa çıkar. Bebek doğarken bu yapmış olduğu kaka akciğerlere kaçmadan, solunum yolları temizlenmelidir.
Bebeğiniz bu haftadan sonra özellikle ilk gebeliğinizse, doğum kanalına yerleşmeye başlayacaktır. Bu karnınızda aşağı inme hissini yaratabilir. Aynı zamanda yerleşen başın mesaneye basısı sık tuvalet ziyaretlerinizi gerekli kılabilir.
Beni neler bekliyor?
Bu hafta bebeğiniz artık iyice doğum kanalına yerleşmeye başlayacak. Daha önce hareketli olan bebeğin başı kanala girdikçe, karnınızda inme hissedeceğiniz için solunum, mide yanması gibi çoğu sıkıntınız hafifleyecek. “Angajman” dediğimiz bu durum, ilk gebelikte bu haftalarda başlarken, ilk gebeliğiniz değilse doğum kasılmaları başlayana kadar ger- çekleşmeyebilir. Angajman olursa, bebeğiniz kasıklarınızda ve bacak aranızda ağır bir baskı yapabilir ve yürümenizi zorlaştırabilir. Aynı zamanda sık tuvalete gitmenizin sebebi, başın basısıyla mesanenin dolma kapasitesinin azalmasıdır.
Bu haftadan sonra riskli bir durum olmasa da artık uçak yolculuğu yapmamalısınız. Zaten birçok havayolu şirketi, doktor raporu da olsa bu haftadan sonra seyahate izin vermez.
Bu haftadan sonra kontrolleriniz artık haftada bire düşecek. Haftada bir mu- ayenenin sebebi, bebeğin anne karnında iyi durumda olduğunu denetlemek ve sizi doğum belirtileri ve doğum konusunda bilinçlendirmektir. Ne de olsa birçok karar için çok az vaktiniz kaldı. Doğum şekli, ağrısız doğum isteyip istemediğiniz, hangi hastanede doğumu yapacağınız ve bebeğin hazırlıkları gibi.