Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

33. Hafta (32 Hafta 0 Gün - 32 Hafta 6 Gün)

Karnınız artık ağırlaştı. Bel ve sırt ağrılarınız olabilir. Yürüyüşlerinizi ihmal etmeyin.

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu ortalama 44 cm, ağırlığı da 2000 gr. Yani büyük bir ananas kadar...

Bebeğim büyüyor...

Bebeğiniz artık doğumda beklediğimiz şekilde, baş aşağı pozisyonu almaya başladı. Önümüzdeki 6 hafta içinde doğum kanalında aşağı ilerleyecek ve rahim ağzına bası yapacak. Bebekler bu haftalarda artık yeri iyice daraldığı için belirli bir pozisyon alırlar. Baş aşağı, kollar önde kavuşturulmuş, bacaklar katlanmış halde en az hacmi kullanmaya çalışırlar. Bu pozisyon hem göbek kordonunun sıkışmasını önleyecek hem de doğum kanalına girişi kolaylaştıracaktır. Yine bu pozisyon, doğum başladığında şiddetli rahim kasılmalarının bebeğin tüm vücuduna eşit bası yapmasını sağlar.

Beyinle beraber buna uygun olarak kafa kemikleri de büyüdü. Ancak bu kafa kemikleri birleşmeyerek doğum esnasında, birbiri üzerinden kayma kabiliyeti sayesinde başın doğum kanalına girişini ve doğumunu sağlarlar. Aynı zamanda doğum sonrası da devam edecek olan beyin gelişimine ayak uydurmak üzere bu kemikler, ergenlik dönemine kadar tam birleşmeyecek. Yine normal doğumlarda bu kanala uyma adaptasyonu ve şiddetli rahim kasılmasının itici gücü sebebiyle bebeklerin kafasının kule şeklinde olduğu izlenebilir. Bu normal bir durumdur ve birkaç gün içinde kafa normal şeklini alacaktır.

Bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı bu haftadan sonra artık artmayacak, sabit kalacak.

Beni neler bekliyor?

Gebeliğin son aylarında en rahatsızlık veren durumlardan birisi de nefes sıkıntılarıdır. Büyüyen karın, diyaframı yaklaşık 4 cm yukarı iterek akciğerleri sıkıştırır ve soluk verme sonrası hava keseciklerinde kalan artık hava azalır. Bu da daha kısa solunum ve nefesin yüzeyselleşmesi olarak yansır. Gebelik süresince solunum hızı değişmez ancak solunum hacmi, içeri alınan hava miktarı ve tutulan oksijen miktarı artırılır. Gebeliğin erken dönemlerinden itibaren nefes alma isteğinizin farkına varabilirsiniz. Bu solunum sıkıntısı olarak yorumlanmamalıdır, sadece solunum için sarf edilen çaba artmıştır. Bu çaba, gebelik hormonlarının beyindeki solunum merkezine direk etkisiyle oluşturulur.

Gebeliğiniz ilerledikçe bel ve sırt ağrılarınız artabilir. Bel ağrısını ilk defa yaşıyorsanız, ani başladı ve şiddetliyse erken doğumun habercisi olabilir.

Büyüyen karnınız, vücudunuzun ağırlık merkezini değiştirir ve karın kaslarınızı gerip zorlayarak zayıflatır. Değişen duruşunuzla, vücudun yükü bel ve sırt kaslarınıza biner. Bir yandan da gebelik hormonları, eklemleri ve aradaki bağları gevşettiği için leğen kemiğinizi omurgaya bağlayan eklemler gevşer. Tüm bunlar, denge sorunları yaşamanıza ve uzun süre oturma, yürüme ya da ayakta durmanız halinde bel ve sırt ağrılarına yol açar. Bu ağrılar, bir yük kaldırdığınızda, yatakta döndüğünüzde ya da bir yere uzandığınızda da artabilir.