Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

31. Hafta (30 Hafta 0 Gün - 30 Hafta 6 Gün)

Bu haftalar, bebeğinizin anne karnında en hareketli olduğu haftalar...

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu ortalama 41 cm, ağırlığı da 1650 gr. Yani açık bir lahana kadar...

Bebeğim büyüyor...

Bebeğiniz artık uzamaktan ziyade hızlıca kilo alıyor. Belki de şu ana kadar size ürkütücü gelen görüntüsü artık daha sevimli çünkü yanakları dolmaya başladı. Başını sağa sola oynatabiliyor. Tüm vücut, kollar ve bacaklar tombullaşıp, cilt altı yağ dokusu biriktikçe se- vimliliği daha da artıyor.

Bebeğin hareketlerini ortalama saatte 10 defa hissedebilirsiniz. Her ne kadar bebeğin hareketlerini takip etmek, bebeğin anne karnında iyi olduğunun en önemli göstergelerinden olsa da çalışmalarda kanıtlanmış belirli bir sayı veya hesaplama mevcut değildir. Her bebeğin uyku, uyanıklık dönemleri farklı olduğu gibi, hareketlilik durumu da farklıdır. Bunu en iyi siz bileceksiniz. Ne zaman uyuyup ne zaman uyandığını, neyi sevdiğini, siz ne yiyince hareketlendiği, bunu en iyi siz bilebilirsiniz. Burada önemli olan bir anormallik, bir tuhaflık olduğunu hissedebilmektir. Böyle bir şey hissettiğinizde, öncelikle açsanız karnınızı doyurun ve tatlı bir şeyler yiyin. Sol yan olacak şekilde uzanın ve istirahat edin. Hâlâ hareket etmediyse, elinizle dokunarak uyandırmaya çalışın, yine hareket etmiyorsa doktorunuzu aramalısınız.

Annelerin endişe ettiği bir konu da bebeğin siz hareket ettikçe, sıkışıp rahatsız olması korkusudur. Bu korkuyu en çok özellikle sol yan olmak üzere yan yatış önerdiğimizde yaşayacaksınız. Yan yattığınızda bebeğiniz aşırı hareketlenir ve bu durum sizde, rahatsız olduğu hissini uyandırabilir. Merak etmeyin, tam tersi bebeğin keyfi yerine geldiği için hareketlenir. Yan yatınca, bebeğe giden kan akımı arttığı için oksijenlenmesi de artacak ve daha aktif olacaktır. Bebeğinizin bu haftada daha da hareketlendiğini hissedeceksiniz. 30-32. haftalar bebeğin en hareketli olduğu haftalar olacak. Amniyon sıvısı en fazla olan 750 cc miktarına ulaştığı için rahat hareket edebiliyor. Bu haftadan sonra ise artık sıvı miktarı sabit kalacak ama bebek büyümeye devam edeceği için yeri daralacak.

Beni neler bekliyor?

Uzun süre sırtüstü yatmanız, hatta son haftalarda birkaç dakika bile sırtüstü dönmüş olmanız, kan basıncınızı değişti- recektir. Büyüyen karın, kalbinize dönen ana damara basınç yaptığı için kalbe dönen ve kalbin pompaladığı kan mikta- rı azalacak ve tansiyonunuz düşecektir. Aynı etkiyi, aniden ayağa kalktığınızda da baş dönmesi, bayılma hissi şeklinde hissedebilirsiniz. Bunun için, özellikle yataktan kalkarken yavaş hareket etmeli ve yatarken olası sırtüstü dönüşünüzü engellemesi için sırtınızın yan tarafına yastık yerleştirmelisiniz.

İlk aylarda yaşadığınız duygusal dalgalanmaları bu haftalarda ve doğum yak- laştıkça tekrar hissedebilirsiniz. İlk aylardaki ruhsal sıkıntılar, gebeliğe alışma tedirginliğinin sonucuyken, şu an yerini, doğumu merak etme, endişe duyma, iyi bir ebeveyn olabilecek miyiz düşüncelerine bırakabilir. Hatta bu durum sizi çok rahatsız edebilir ve uyku sorunları, ağlama atakları yaşayabilirsiniz. Eğer azalmak yerine şiddetlenerek artıyor ve sizi çok tedirgin ediyorsa, bu durumu doktorunuzla paylaşmalısınız. Unutmayın ki hayatınızın en özel dakikalarına hazırlanıyorsunuz. Bence bunun tadını çıkarmaya çalışın ve olası sağlık sorun- larınız için endişelenmeyi doktorunuza bırakın. Siz olayın keyfini çıkarmaya çalışın, sizin ve bebeğinizin sağlığı konusunda doktorunuza güvenin.

Her ne kadar meme dokusu süt vermeye hazır halde olsa da hormonların etkisiyle bu sütün yapımındaki son basamak ve salınması baskılanır. Doğumda bebek çıkınca, gebelik hormonları hızla kandan temizlenir ve engel kalktığı için süt salınması başlar. Bazen sıktığınızda, memelerden sulu, beyaz, süte benzer bir akıntı gelebilir. Bazen de sutyeninizde bu ıslaklığı görebilirsiniz. Bu normal bir durumdur ve her şeyin yolunda olduğunu gösterir.