Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

30. Hafta (29 Hafta 0 Gün - 29 Hafta 6 Gün)

Bebeğiniz sizi duyabiliyor, onunla konuşuyor musunuz?

Bebeğim ne kadar oldu?

Bebeğinizin boyu ortalama 40 cm, ağırlığı da 1500 gr. Yani bir balkabağı kadar...

Bebeğim büyüyor...

Bu hafta bebeğinizdeki en önemli gelişme, şu ana kadar hazırlanan bağışıklık sistemiyle ilgili. Artık sa- dece sizin korumanız altında değil, mikroplarla savaşan kendi antikorlarını da üretmeye başladı. Özellikle doğum sonrası 6 aya kadar sizden emzirmeyle geçen antikorlara ihtiyacı olacak. Bu nedenle gebelikte önerilen aşıları yaptırmanız çok önemli. Bebek aşıların sizde oluşturduğu antikorları kullanacak.

Son 6 haftada bebeğinizin boyu iki katına çıktı ve doğuma kadar artık boyu daha az uzayacak. Yine bu haftalardan sonra her bebek kendi genetik potansiyeli ve annenin çevresel şartlarına göre daha farklı kilo alacak. Doğumdaki kilo farklılıkları bu haftalardan sonra yaşayacağı farklı büyümeyle ilgili.

Her ne kadar hareket edebileceği mekân azalsa da hâlâ etrafında ortalama 750 cc sıvı var. İlerleyen haftalarda bebek büyüdükçe bu sıvı oransal olarak aza- lacağından hareket edeceği yeri de azalacak. Hâlâ pozisyon değiştirmediyse korkmayın, baş aşağı pozisyona dönmek için daha yeterince zamanı var.

Gözlerin ışığa hassasiyeti iyice arttı. Görme mesafesi ise henüz birkaç santi- metre ve bu doğuma kadar artacak. Bir mucize de yenidoğan bebekte odaklama kapasitesinin yaklaşık 20 cm olmasıdır. Bu mesafe bebeği emzirirken, sizin ve bebeğinizin gözleri arasındaki mesafeye denk gelecek.

Beni neler bekliyor?

Gebelikte en çok etkilenecek vücut sistemlerinin başında sindirim sistemi gelir. Gebelik hormonlarının etkisiyle oluşan kas gevşemesi ve büyüyen karnınızı sıkıştırması, tüm mide ve bağırsak hareketlerini, dolayısıyla sindirimi yavaşlatır. Mide daha geç boşalır, besinler daha uzun süre sindirim sisteminde kalır. Bunun sonucu, mide yanması, hazımsızlık ve kabızlıktır. Bir yandan da yemek borunuzla mide arasındaki kapakçık gevşeyerek midedeki asitli içeriğin, yukarı yemek borusuna kaçmasına yani ağza acı su gelmesi olarak tariflenen reflüye yol açar.

Daha önce hemoroit rahatsızlığınız varsa bunun gebelikte büyüdüğünü ve daha çok rahatsızlık verdiğini göreceksiniz. Daha önce hiç karşılaşmamış biri de hemoroiti ilk defa gebelikte yaşayabilir ve alışık olmadığı bu durum, özellikle son aylarda çok rahatsız edebilir. Büyüyen karnınız, kalbe dönen kan akımını azaltacağı için vücudun alt kısmındaki toplardamarlarda göllenme görülür. Bunun bir sonucu bacaklarda şişlik, ödem olduğu gibi diğer sonucu da makat bölgenizdeki toplardamarın kan akımının bozulması sonucu, hemoroit oluşumudur. Hemoroitler için kabızlığı önlemeli, bunun için de bol lifli gıda ile beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve bol sıvı almalısınız.