Doğum için başvuran ya da doğumu yaklaşan tüm gebelere yeni tip coronavirus (SARS-CoV-2) için test yapılsa?
Pazartesi günü NEJM dergisinde önemli bir letter yayınlandı.
22 Mart-4 Nisan arası NewYork da iki hastanede doğum yapan toplam 215 gebeye, şikayeti olmasa da başvuru anında test uygulanıyor.
Nasofaringeal sürüntüden PCR testle SARS-CoV-2 bakılıyor.
- 4 gebede başvuru anında ateş vb. COVID-19 belirtileri var ve bu 4 ünün de test sonucu pozitif çıkıyor.
- Geri kalan ve hiçbir belirti olmayan 211 gebeninse 29 unda (%13.7) test sonucu pozitif çıkıyor.
- Yani toplamda 33 pozitif saptanan gebenin 29 unda hiçbir belirti yok.(%87.9)
(Oranın, gebe olanların da diğer bireyler gibi yüksek oranda ayakta geçirdiğiyle uyumlu olduğunu gözden kaçırmayın)
- Bu 29 gebenin 3 ünde hastanede taburcu olmadan ateş başlıyor. 2 si başka sebeplerle ateş düşünülerek antibiyotik alırken, biri COVID-19 kaynaklı düşünülüp destekleyici tedavi alıyor. 1 gebede başvuruda negatif olmasına rağmen doğum sonrası belirtiler başlıyor, test 3 gün sonra tekrarlanıyor ve pozitif çıkıyor.
Bu bulgular gösteriyor ki COVID-19 olan gebelerin büyük çoğunluğu (%87.9) hiçbir belirtisi olmadan başvurup doğum yapıp taburcu oluyor.
Değerlendirmede deniliyor ki...
- Her ne kadar New York vaka sayısının çok olduğu bir yer olduğu için bu sonuç genelleştirilemese de hiçbir belirti göstermeyen doğum için başvuran 8 gebeden 1 i pozitif olduğu görülüyor. Yine test sonuçlarının yanlış negatiflik oranının hiç de az olmayışı da bu oranların daha yüksek olabileceğini düşündürüyor.
İlk günden beri yaklaşımımız aksi ispat edilene kadar doğum için başvuran her gebenin pozitif gibi kabul edilerek koruyucu ekipmanın ona göre kullanılması olduğunu yazıyorum zaten. Ama bu şekilde bir testle pozitif olan gebeyi bilirsek çok daha fazla önlem alabiliriz. Örneğin hastanede bu kişilerin izolasyonu, merkezin şartları uygunsa farklı oda, doğumhane ve ameliyathane kullanılması. Personelin ona göre ayrılması, yenidoğan servisinin de haberdar edilmesi gibi. Böyle bir uygulama hem anne hem bebek hem de sağlık personelini koruma adına çok şey kazandıracaktır.
Hatta, ülkemizde test sonuçlarının birkaç gün sonra alınması düşünülürse doğum içim başvurmadan önce doğumu yaklaşan (mesela 38 haftaya gelen) her gebeye test uygulanması çok daha fazla önlem almamızı sağlayabilir. Test sayısı arttıkça bu gruba öncelik verilip doğumu yaklaşan her gebe taranabilir diye umuyorum.
Fotoğrafta gördüğünüz üzere gece 03 de bir doğum daha gerçekleştikten sonra en büyük desteğimiz, canımız, sağ kolumuz ebelerimizden Hülya ile bir hatıra fotosu çekilelim dedik.
İyi ki varsınız; yardımcı personelinden, ambulans, 112 görevlilerinden, yemekhane personeline, hasta karşılama yetkilisine tüm canla başla çalışan sağlık personeli arkadaşlarım :)
Sağlıkla kucağınıza almanız dileğiyle, biz hep yanınızda hep buradayız. Evde kalın yeter...
Kategori: Güncel Sağlık, Etiket: Tarih: 15 Nisan 2020, Çarşamba