Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

NST; belirli bir sürede, anne karnındaki bebeğin hareketlerine cevaben, kalp atışlarındaki değişimin ölçülmesi için yapılan testtir. Nasıl ki, bir aktivite sırasında, kalp atışımız hızlanırsa, bebeğin de hareketiyle, kalp atışlarının hızlanmasını bekleriz. NST sırasında bebeğe herhangi bir uyarı verilmez ve bebek sıkıntıda değildir. Bebeğin, anne karnında, iyi olduğunu, sıkıntıda olmadığını gösteren testlerdendir.

Hastane ve muayenehanede yapılabilir ve ortalama 10-20 dk sürer. Genelde, sırt üstü ya da sol yan yatış pozisyonunda yapılır ve bebek hareket ettiğinde basmanız için elinize bir buton verilir.

NST cihazında, kuşakla karnınıza bağlanan iki probdan, üstteki, rahim kasılmalarını, alttaki de bebeğin kalp atımlarını gösterir. Alttaki, karnınıza jel sürülerek konulur ve cihaz, kağıda bir çıktı verir. Bir nevi EKG ye benzeyen bu testin değerlendirmesi, doktorunuz tarafından yapılır ve çok önemli bulgular verir.

NST bebeğin anne karnında iyilik halini gösteren testlerdendir ve rutin olarak her gebeye uygulanması gerekmez. Risk altında olduğu düşünülen, anne karnında sıkıntıda olduğundan şüphelenilen durumlarda yapılır. Örneğin; Bebek hareketlerinin azalması, gebelik diyabeti, ikiz gebelik, gebelik tansiyonu, rahim içi gelişme geriliği ve zaman aşımı gibi riskli gebeliklerde yapılabilir. Bazı hekimler ise risk faktörü olmasa da yapmayı gerekli görebilirler. Her durumda, haftada 1 hatta günlük olarak tekrar edilebilir.

Doğum eylemi sırasında da bebeğin kalp atışlarını izlemek, bir anormallik olduğunda haberimiz olmasını ve altta yatan sebebi araştırarak, müdahale etmemizi sağlayabilmek için aynı cihaz kullanılabilir. Ama yanlış kullanımının aksine burada yapılan NST değil, bebeğin kalp atışlarının monitorizasyonudur.