Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

 

Modern yaşam gereği, gebelik sürecinde de araba kullanmaya devam etmeniz gerekebilir. Gebelikte araba kullanımı, güvenlik şartlarını karşıladığınız müddetçe, hem siz hem de bebeğiniz için sorun oluşturmaz. Emniyet kemerinin hayat kurtarıcılığı siz ve bebeğiniz olmak üzere iki kişi için geçerlidir artık.

Genelde emniyet kemeri, bazı araçlarda değişiklik olmakla beraber, beli destekleyen yatay kısım ve bedeni sabitleyen omuzdan geçen çapraz kısım olmak üzere tek parçadır. Ayrı 2 parçadan oluşan emniyet kemerleri olan araçlarda, iki parçanın da kullanılması gereklidir.

Kazaları genel olarak; araç dışı, yani dış bir nesneyle çarpışma olması, ya da araç içi, yani ani fren sonrası araç içinde bir yere çarpmak olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Her iki durumda da, emniyet kemeri, kişilerin yerinde kalmasını sağlayarak, öne fırlama ve cama ya da ön panele çarpma, camdan fırlama gibi durumları önler. Sizi yerinize sabitleyerek, ani fren durumunda, araç içinde bir yere çarpmanızı da önler.

Gebelerde, kazalar ve emniyet kemeri kullanımını inceleyen araştırmalar, emniyet kemeri kullanan 5 gebe kadından, dördünün bebeğinin kazadan korunduğunu göstermiştir. Dolayısıyla, emniyet kemeri, sadece sizin değil bebeğinizin de olası bir kaza durumunda hayat kurtarıcısıdır.

Hamileler, emniyet kemerini takarken, şu noktalara dikkat etmelidir;

**Emniyet kemeriniz iki parçalıysa, muhakkak iki parçayı da takın.

**Direksiyonu eğer ayarlayabiliyorsanız, karın seviyesinde değil, yukarı, göğüs seviyenize ayarlayın.

**Emniyet kemerinin, ne sıkı ne gevşek tam oturduğuna dikkat edin. Fazla sıkı ya da gevşek bir kemer, kaburga kırılmasına ve bebeğin zarar görmesine sebep olabilir.

**Emniyet kemerinin alt kısmı, karnınızın üzerinden değil, büyümüş karnınızın altından, düşük bel pantolon hizasından, kasıklarınızdan geçmelidir.

** Emniyet kemerinin üst kısmı, karnınızın yanından geçsin ve iki memenin arasına, göğüs ortasına oturtun.

* *Emniyet kemerinin üst kısmı, asla kolunuzun altından geçmemeli ve boynunuzu kesmemeli.

**Sadece, şoför koltuğunda değil, sizin kullanmadığınız durumlarda da, arka koltukta bile olsanız, aynı kurallarla, emniyet kemerinizi kullanmalısınız.

Önemli bir konu da, gebelikte air-bag lerin zararlı olup olmadığıdır. Air-bagler, emniyet kemeriyle uyumlu bir şekilde, sizi kazalardan korumak üzere geliştirilmiştir. Yine çalışma sonuçlarına göre, hem sizi hem de bebeğinizi kaza anında korumaktadır. Dolayısıyla, aracınızda air-bag varsa, kapatmamalısınız ve emniyet kemeri muhakkak takılı olmalıdır.

Sürüş esnasında, en önemli konulardan biri de, büyüyen karnınızla beraber, direksiyona olan uzaklığınızın ne kadar olması gerektiğidir. Normalde, gebe olmayan bireyde, direksiyona olan mesafe, göğüs kemiğinizle direksiyon arasında, 24 cm olmasıdır. Büyüyen karnınız bunu zorlaştırabilse de, bu mesafe korunmalıdır. Koltuğunuzu, ayakların yetişebileceği, en rahat hissettiğiniz, karnınızın direksiyondan en uzak mesafesine almaya çalışın.