Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

 

Birçok anne, doğum sonrası, sütün koruyucu olduğunu ve bir korunma yöntemi olduğunu düşünür. Bu yanlıştır ve çok sayıda istenmeyen, kaza gebeliklere sebep olacaktır.

Doğumdan sonra korunma yöntemlerinin ne zaman uygulanmaya başlanması gerektiğine, “üçler kuralı” ile karar veririz. Eğer anne sütü verilmiyorsa, doğum sonrası 3. Haftada korunmaya başlanması gerekir. Sadece anne sütü veriliyor, ek gıda verilmiyorsa bu süre 3 aydır. En uygunu lohusalık dönemi bitiminde, yani doğum sonrası 6. hafta doktor kontrolüne gittiğinizde, hangi korunma yönteminin size uygun olduğunu doktorunuzla değerlendirmenizdir.

Emzirme olsun veya olmasın, gebelikte baskılanan yumurtlama, doğum sonrası ortalama 42. Günde geri gelir ve başlar. Emziren annelerde ise emzirme süresince yumurtlama başlamayabilir. Bu adet görmeye de yansır. Emziren anne 2 ay kadar erken bir dönemde adet görmeye başlayabilirken, 18. Aya kadar görmeyebilir de. Ama doğum sonrası 1 yıl geçtiği halde hala adet görülmediyse, doktor başvurusu gerekir.

İlk yumurtlama ile gebelik oluştuysa, anne henüz doğum sonrası ilk adetini göremeden gebe kalır. Bu durum hala adet görmüyorum diye algılanabilir ve gebelik çok geç fark edilebilir. Yani, doğum sonrası hiç adet görmeden, gebe kalmanın sebebi budur. Bu nedenle, adet görmeyi beklemeden, doğum sonrası 6. Haftada korunma başlamalı, uygun korunma yöntemi seçilmelidir.

Emzirme döneminde, östrojen içermeyen, sadece progesteron içeren doğum kontrol haplarını kullanabiliyoruz. Piyasada rutin kullanımda olan ve hem östrojen, hem progesteron içeren, düşük doz kombine preparatlardaki östrojen, sütü miktar ve kalite olarak azalttığı için kullanılmaz. Ancak, emzirme dönemi bitince bu haplara geçilebilir. Son yıllarda ülkemize de gelen ve sadece progesteron içeren mini haplara ise doğumdan 6 hafta sonra başlanabilir. Bu mini haplar, sütü etkilemezler.

Emziren annelerde diğer bir hormonal yöntem de, sadece depo miktarda progesteron içeren 3 aylık iğnelerdir. Bu iğneler, doğumdan sonra 6. Haftada uygulanmalıdır. Yan etki olarak, düzensiz kanamalar yapabilirler.

Doğum sonrası rahim içi araç (spiral) uygulaması da yine, doğum sonrası 6. Haftada uygulanabilen etkin bir yöntemdir. Klinik duruma göre, hem hormonlu, hem de hormonsuz bakır içeren rahim içi araçlar kullanılabilir.