Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Normal gebelik sürecinde tüm vücutta artmış su tutulumu olduğu için, doğum sonrası bu ekstra sıvıyı atabilmek için, sık idrara çıkma görülür. Hem östrojen hormonunun kandan çekilmesi hem de bacaklardan dönmesi kısıtlanan sıvının önündeki gebelik engeli kalktığı için dolaşım normalleşecek ve bu fazla sıvı günler içinde atılacaktır. Gebelikte böbrekten mesaneye idrarı taşıyan kanallar genişler ve idrarın göllenmesi,  idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlık oluşturur.Bu genişlemiş olan idrar kanalları, 2-8 haftada eski boyutuna döner.

Yine doğum sonrası, özellikle uzamış ve zor doğumlardan sonra, mesane boşaltma güçleşebilir. İşeme sonrası kalan idrar, genişlemiş idrar kanallarıyla beraber, idrar yolu enfeksiyonunu kolaylaştırabilir. Özellikle  epidural anestezi uygulanmış kadınlar, idrarı hissedemeyeceği için, doğum sırasında doktoru idrarı boşaltacaktır. Doğum sonrası da bu hastaların aynı sebeple yakın takibi gerekir. Epidural anesteziyle doğum yaptıysanız ve uzun süredir idrara çıkmadıysanız, bu durum sizi takip eden ekip tarafından değerlendirilip, sondayla boşaltılacaktır. Sonuç olarak, gerek doğum esnası gerek doğum sonrasında idrar yapamama durumunda, bu zamanında fark edilir ve sondayla boşaltılırsa, doğum sonrası yıllarca sürebilecek birçok idrar sorunu önlenmiş olacaktır. Vajinal doğum sonrası bekelenen idrar yapma süresi maksimum 4 saattir.

Yine doğum sonrası dönemde, idrar tutamama sorunu yaşayabilirsiniz. Özellikle ıkınma evresi uzun sürdüyse, bebek iriyse ve doğum kesisi (epizyotomi) yapıldıysa bu daha sık olur.