Op.Dr. Banu Çiftçi
yükleniyor...
Randevu için
0(533)687 25 23

Bu websitesinde yer alan, haftalara göre bebeğinizin boy ve ağırlık tahmini (“Bebeğim ne kadar oldu?” bölümleri) ortalama değerleri yansıtmaktadır.

Anne karnında her bebek, kendi gelişim potansiyelini izler. Bu gelişmeyi belirleyecek olan, çevresel faktörler (annenin beslenmesi, plasentanın kanlanması vs.) olduğu kadar, aynı zamanda genetik olarak taşıdığı büyüme potansiyelidir. Rahim içi gelişme geriliği tanısı koyarken de bu faktörleri göz önünde bulundururuz.

Ultrasonografi cihazları, bebeğin haftasına göre gelişimini değerlendirmek üzere bazı normlara göre programlanmıştır. Biz Türk hekimleri de Türk beden gelişimine en uygun olan sınıflamayı ultrason cihazımıza yükletiyoruz. Bebeğinizin gerekli ölçümlerini aldıktan sonra ultrason cihazı, ortalama bir ağırlık hesaplamakta ve bunu normal değerler ile karşılaştırarak bize bilgi vermektedir. Dolayısıyla doktorunuzun size verdiği ölçüler, sadece merakla beklediğiniz bebeğinizi kabaca kafanızda canlandırabilmeniz içindir. Önemli olan bebeğinizin gelişiminin haftasına göre normal olup olmadığını öğrenmenizdir ve doktorunuz da size bu bilgiyi verecektir. Haklı olarak merak edip öğrenmek isteyebilirsiniz. Ama bu bilgiyi, diğer gebelerle karşılaştırmak veya internet ya da kitaplardan takip etmek için kullanmamalısınız. Her bebeğin kendine özel bir büyüme potansiyeli olduğunu ve normal kabul edilebilecek aralığın çok geniş olduğunu unutmamalısınız.

Bebeğin pozisyonu, kullanılan cihazın farklı olması, farklı doktorların yapması hatta aynı doktorun günün farklı zamanlarında yapmasıyla bile ultrason ölçümleri aynı olmayabilir. Bu nedenle hesaplamalarda, bebeğin ultrason ölçümleriyle hesaplanan ağırlığının, 400 gr fazlası ya da eksiği sınır değerler olarak kullanılır. Bir örnek verirsek, doktorunuz ultrason ölçümleri sonrasında, bebeğinizin ortalama 1300 gr olduğunu söylerse, bu 900 gr ile 1700 gr arasında anlamına gelir.

Gelişim haftasına göre olan hesaplamalarda ise 2 hafta geri veya ileride olmasını normal kabul ederiz. Yani örneğin, 24 haftalık bir bebeğin ölçümleri 22 hafta ile 26 hafta arasında ölçüldüyse normal sınırlarda anlamına gelir.

Bir diğer nokta da anne karnında bebeğin gelişiminin normal olup olmadığını değerlendirebilmek için, ilk 3 ayda baş-popo mesafesini, sonrasında ağırlığını dikkate alır ve ona göre hesaplama yaparız. İlk 3 aydan sonra boy ölçümünü, bebek kıvrıldığı için hem doğru olarak yapamayız hem de gelişim takibi için gerekli değildir. İsterseniz doktorunuz kabaca hesapladığı boy bilgisini sizinle paylaşa- caktır ama sadece gözünüzde canlandırabilmeniz için.

Bazen de ultrason sonrasında, doktorunuz size gelişim bilgilerini vermeyi unutabilir. Bu durum normal olduğunun göstergesi olmalı ve sizi endişelendirmemelidir. Bebeğinizin gelişiminde bir anormallik olduğunda, doktorunuz zaten daha yakın takip etmek isteyecek ve sizi de bilgilendirecektir.